Despre cele mai frumoase bluze

Tot ce știți astăzi despre cele mai frumoase bluze pe care le poarta femeile în viața de zi cu zi, sunt informații complet diferite față de ce exista în urmă cu mult timp. Indiferent de tipul bluzei, peplum, cămașă din chifon, tricou cu decolteuri diferite, bluză cu umerii goi, acestea nu arătau la fel în momentul apariției și dezvoltării termenului de bluză pe care îl cunoașteți azi. Dacă sunteți interesați de istoria modei și vreți să aflați ceva mai multe date despre cele mai frumoase bluze, în continuare veți afla tot ce este nevoie să știți.

despre cele mai frumoase bluze

Date istorice despre cele mai frumoase bluze
Originea termenului de bluză provine de pe meleagurile Franței. Acesta s-a dezvoltat pornind de la „blouse”, termen ce era utilizat pentru denumirea topurilor pe care le purtau bărbații, țăranii, artiștii sau femeile la muncă, fiind considerată o piesă ce nu necesita atenție deosebită, ce putea fi murdărită și schimbată cu ușurință. În vremurile respective, nu era vorba despre cele mai frumoase bluze pe care le poate avea o femeie, ci despre cele mai frumoase rochii, prin urma, o bluză nu era considerată ca un element cheie al modei.

Fiind considerate elemente purtate la muncă, bluzele își făceau loc cu greu în vestimentația din zonele urbane sau boierești, întrucât erau considerate elemente specifice clasei muncitorești sau țărănești. Aspectul bluzelor în perioada secolului al XIX-lea era unul cu mâneci și umeri largi, care se strâmtau în talie și se prindeau cu o curea, de obicei fiind introduse în pantaloni sau fuste, pentru a minimiza incomoditatea la muncă.

Ce se poate spune despre cele mai frumoase bluze este faptul că s-au integrat în lumea urbană în momentul în care au devenit uniforme pentru femeile independente ce munceau în acea perioadă. Uniforma lor clasică era compusă dintr-o bluză albă, simplă, purtată cu o fustă până la genunchi. Ulterior, pe măsura trecerii timpului, femeile creative au început să împodobească aceste bluze cu nasturi, mărgele, dar mai ales dantelă, bluzele devenind și un element de lenjerie.

S-au dezvoltat și mai multe variante pentru bluze, în special în ceea ce privește lungimea mânecilor. Acestea puteau avea mâneci scurte, mâneci trei sferturi, mâneci lungi, mâneci largi sau mâneci strânse pe braț. Și forma lor putea diferi – existau bluze cu mâneca în formă de clopot, mânecă despicată sau mâneca de clovn.

Un alt aspect despre cele mai frumoase bluze care a suferit multe modificări de-a lungul istoriei a fost decolteu bluzelor. Acestea puteau fi cu un decolteu rotund, cu unul marinăresc, cu unul în formă de V, cu unul foarte adânc, cu unul în formă de inimă și lista poate continua până în prezent, când există bluze cu unele dintre cele mai asimetrice și geometrice variante de decolteu posibile.

Nu este de neglijat nici materialul din care erau confecționate bluzele. Dacă în trecut acestea erau cât mai simple, făcute din in sau bumbac, pe măsura evoluției timpului, materialele folosite în confecționarea bluzelor au devenit tot mai diversificate. În prezent există bluze făcute din neopren, din chifon, din mătase, din poliester și din multe altele, printre care încă se mai regăsesc și clasicele bumbac și in.

Un aspect foarte interesant ce merită observat despre cele mai frumoase bluze este acela că ele au pornit de jos, de la un element considerat potrivit doar pentru muncă, până ce au ajuns să fie purtată în unele dintre ele mai sofisticate și elegante ținute. În moda din epoca contemporană, există o bluză potrivită pentru orice situație – una sport, una casual, una office, una elegantă și lista poate continua, bluzele putând fi purtate în orice situație și la orice eveniment, dacă o integrați cum trebuie într-o ținută.

Despre cea mai frumoasă bluză din România
Una dintre cele mai frumoase bluze pe care le poate purta o femeie în România, atât în vremurile de demult, cât și în modernitatea prezentului, este ia românească. Această bluză era cunoscută în vremurile îndepărtate ca o „cămașă cu altiță”. Ii-le erau elemente vestimentare cusute manual de strămoșii României, făcute atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar simbolurile brodate pe  materialul iilor era diferit de la o regiune la alta, atât din punctul de vedere al culorilor, cât și din punctul de vedere al semnificațiilor și al formelor.

Deși ia este originară în potul țărănesc, aceasta a devenit simbolul vestimentar al României și a fost transpusă în modă în fiecare an prin integrarea ei în anumite ținute în funcție de trend-urile existente. În prezent, purtarea iei cu o fustă sau cu pantaloni din piele nu este nimic neobișnuit, ci reprezintă doar o altă reinterpretare a portului tradițional românesc.

Despre cele mai frumoase tipuri de bluze – BLUZA PEPLUM
În cazul în care nu cunoașteți acest termen, peplum, este un termen de modă existent din vremuri îndepărtate, utilizat inițial la rochii. Acesta consta în faptul că talia era foarte bine marcată, ulterior existând un volan menit să acopere partea inferioară a abdomenului. Acest truc era menit să fie utilizat de femeile cu formă de clepsidra, care aveau o talie foarte subțire ce merita să fie bine marcată sau de femeile care doreau să ascundă anumite defecte în regiunea abdomenului.

Ulterior, evoluția modei a condus la transpunerea efectului peplum și în rândurile bluzelor. Despre cele mai frumoase bluze se poate spune că sunt și peplum, sunt niște bluze incredibil de feminine, marchează o talie subțire sau contribuie la iluzia unei talii subțiri, chiar dacă aceasta nu există. Acestea sunt foarte versatile. Bluzele peplum pot avea orice tip de decolteu – rotund, în V, cu umerii goi etc., iar materialul și lungimea mânecilor pot fi pentru toate gusturile.

Acest tip de bluze nu este recomandat să fie purtat în ținute sport. Bluzele peplum sunt integrate cu efect în ținute clasice, elegante, pline de rafinament, dar puteți opta pentru ele și pentru un look office, de biro, sau chiar un look casual, de zi cu zi – secretul constă în felul în care combinați piesele și accesoriile. De asemenea, trebuie să știți că bluzele peplum pot fi purtate atât cu fuste, cât și cu pantaloni, în funcție de preferințe și de ocazia la care doriți să purtați bluza respectivă.

Despre cele mai frumoase tipuri de bluze – BLUZELE CU DECOLTEU
Se cunoaște despre cele mai frumoase bluze faptul că trebuie să prezinte un decolteu, indiferent de cum este acesta. Tipurile de decolteuri sunt infinite, de la cele mai descoperite, până la cele mai acoperite. De-a lungul timpului, decolteul bluzelor a evoluat și s-a schimbat în numeroase feluri.

În perioada anilor 1800, în vogă erau decolteurile foarte ample, în general în formă pătrată sau ovală – însă foarte revelatoare. Acest lucru era practicat în special de femeile bogate, dar era utilizat și în cadrul uniformelor de muncă. În acele vremuri se putea spune despre cele mai frumoase bluze că decolteurile acestora ilustrau  mai mult statutul unei femei, nu sexualitatea acesteia.

În mod paradoxal, în era victoriană erau în vogă decolteurile până în gât. Prezența unui decolteu generos nu mai era acceptată, prin urmare, majoritatea bluzelor erau confecționate cu nasturi ce trebuiau închiși până în gât. În afara decolteului, nu era permisă deloc expunerea pielii, prin urmare, bluzele trebuiau să fie și cu mânecă lungă, iar fustele sau pantalonii trebuiau să fie până în pământ.

În perioada anilor 1920, se putea spune despre cele mai frumoase bluze că nu mai erau menite să avantajeze un decolteu generos sau feminin. Moda acelor vremuri aprecia femeile cu un bust plat, de aceea se utilizau bandaje pentru aplatizarea sânilor. Această aplatizare a bustului era foarte bine evidențiată de un decolteu cu linii drepte – indiferent dacă era vorba de un decolteu perfect drept, pătrat sau într-un V foarte larg, nu se mai purtau formele rotunjite la decolteurile bluzelor.

În anii 1950, cele mai frumoase bluze erau în stilul pin-up. Acest stil era caracteristic pentru Marilyn Monroe și după cum vă puteți închipui, decolteul bluzelor evidenția într-un mod foarte frumos și foarte feminin bustul femeilor. Bluzele erau decupate în forma de V. De asemenea, construcția bluzelor era puțin diferită față de celelalte vremuri – uneori, se introducea în forma bluzelor cupe în forme conice pentru potențarea bustului.

În anii 1960, a apărut moda nepurtării sutienului. Prin urmare, despre cele mai frumoase bluze în acea perioadă se poate spune că erau confecționate din materiale subțiri, special create pentru acest aspect. În privința decolteului, acesta începuse să se diversifice mult. În continuare se căuta expunerea pielii, astfel apărând bluzele cu un decolteu ce permitea umerii goi. Încă se mai purtau și decolteuri în V și nu se dorea decolteul până la baza gâtului.

Începutul anilor 80 a fost marcat de sexualizarea femeii. Această perioadă a făcut a cele mai frumoase bluze să aibă decolteuri extravagante, care dezvăluiau cât mai mult. Bluzele aveau bretele ce porneau din centrul decolteului și se extindeau după gât sau spre spate. De asemenea, în această perioadă au început să fie bluzele purtate împreună cu lenjerie specifică și adecvată fiecărui decolteu – anumite tipuri de sutiene pentru anumite tipuri de efecte dorite.

Anii 2000 sunt faimoși pentru folosirea exagerată a sutienelor cu push-up. Aceste sutiene erau puse în evidență cel mai bine atunci când se purta un decolteu adânc, de obicei în formă de V. În funcție de evenimentul la care se purtau, bluzele puteau fi și cu abdomenul la vedere, dar indiferent de lungime, de material sau de mâneca, decolteul adânc era un element cheie despre cele mai frumoase bluze din acea perioadă.

În ceea ce privește bluzele din perioada contemporană, acestea sunt cele mai diversificate. În prezent, despre cele mai frumoase bluze se poate spune că trebuie să vă îmbrace corpul, trebuie să vă vină bine, să vă facă să vă simțiți confortabil și să se potrivească ocaziei unde o purtați. Decolteurile sunt foarte diversificate, la fel și materialele și formele bluzelor.