Cum ne afectează îmbrăcămintea părerea despre noi înșine?

Nu mai încape nicio îndoială că hainele pe care alegem să le purtăm ne influențează felul în care ne simțim. Hainele frumoase, curate și călcate, care ne complimentează silueta, vor avea întotdeauna un efect pozitiv asupra noastră. Când arătăm bine, ne simțim mai confortabili în propria piele și chiar avem tendința de a avea o părere mai bună despre noi înșine. Nu trebuie subestimată puterea gândirii pozitive în definirea modului în care percepem lumea din jurul nostru.

Unele cercetări au arătat că îmbrăcămintea este strâns legată de factori precum încrederea, stima de sine și sentimentul nostru general de sine. Se poate vorbi despre diferite aspecte care pot juca un rol important în felul în care ne simțim, dar haideți acum să aruncăm o privire mai atentă asupra efectului pe care îl poate avea îmbrăcămintea.

Ce spune îmbrăcămintea despre noi?

Fie că suntem ori nu conștienți, de fiecare dată luăm în considerare îmbrăcămintea atunci când evaluăm și judecăm o persoană. De exemplu, îmbrăcămintea poate transmite semnale în ceea ce privește statutul, starea financiară și clasa socială. În mod natural, facem presupuneri despre cei din jurul nostru în funcție de aspectul lor, iar acest lucru ne ajută să ne definim propriul statut social și locul în care ne încadrăm. Avem tendința de a face alegeri cu privire la piesele vestimentare în funcție de poziția și situația noastră, și astfel transmitem o impresie celor din jurul nostru.

Atunci când facem alegeri potrivite, îmbrăcămintea contribuie la sentimente de acceptare de sine și la stima noastră de sine. În plus, specialiștii sunt de părere că opțiunile noastre vestimentare pot fi o reflecție a modului în care ne iubim și avem grijă de noi înșine, dar și a modului în care dorim ca ceilalți să ne perceapă. Prin urmare, dacă dorim ca ceilalți să ne perceapă ca fiind persoane stilate, elegante, cu bun gust, vom avea întotdeauna grijă ca hainele să ne complimenteze silueta, să nu arate nici prea mult, dar nici prea puțin din piele, vom alege nuanțe neutre și vom evita accesoriile de prisos, paietele și sclipiciul, cel puțin în prima parte a zilei. Pentru că mulți dintre noi nu avem timp să ne ocupăm de aspectul hainelor noastre, putem apela la o călcătorie din București care ne va salva timp și ne va ajuta să obținem aspectul impecabil pe care ni-l dorim.

Îmbrăcămintea și încrederea în sine

Evident, cheia încrederii în sine implică mai mult decât un singur aspect și probabil depinde de o serie de factori diferiți. Totuși, cercetările au arătat că există o legătură între ceea ce purtăm și respectul de sine. De exemplu, femeile proaspăt epilate, cu o nouă tunsoare și puțin bronzate se simt mai încrezătoare și mai sigure pe ele. Îmbrăcămintea despre care știm că ne face să arătăm bine va avea același efect.

Știm că ceea ce purtăm poate influența perspectiva altora despre noi, așa că hainele ne vor ajuta să ne simțim bine în propria noastră piele și să ne prezentăm într-un mod măgulitor. De asemenea, îmbrăcămintea bine aleasă ajută la crearea proceselor mentale pozitive în creierul nostru, procese care ne îmbunătățesc percepția despre noi înșine nu doar în ceea ce privește aspectul exterior, ci și alte aspecte ale personalității noastre.

Mulți psihologi au explorat ideea că îmbrăcămintea este o legătură între firea noastră internă – adică părerea noastră de sine – și cea externă – adică modul în care alegem să ne înfățișăm în fața celorlalți. Îmbrăcămintea frumoasă ne ajută să ne prezentăm într-o manieră pozitivă, iar acest lucru duce direct la un sentiment pozitiv în privința părerii noastre de sine.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*