Istoria ochelarilor de soare

Ochelarii de soare fac parte dintre cele mai purtate accesorii în perioadele însorite, în special în sezonul primăvară-vară. Aleși atât pentru protecția împotrivă razelor UV, cât și pentru a oferi un plus din punct de vedere estetic oricărei ținute adoptate, aceștia sunt preferați atât de femei, cât și de bărbați.    

Și, pentru a înțelege de unde a pornit ideea pentru acest tip de accesoriu, îți prezentăm istoria ochelarilor de soare.   

Originile ochelarilor de soare    

Ochelarii de soare au fost inițial proiectați pentru utilitatea lor, și anume aceea de a proteja ochii de lumina puternică a soarelui. Razele solare și lumina prea intensă a acestuia produc un mare disconfort la nivelul ochilor, putând chiar să afecteze sănătatea acestora, motiv pentru că a fost găsită această soluție de protecție.    

Momentul precis în care au apărut ochelarii de soare este încă unul destul de neclar și intens discutat de către istorici, însă există câteva datări care precizează adoptarea unor diverse forme de ochelari de către diferite popoare.    

În istorie apar date conform cărora împăratului roman Nero îi făcea plăcere să urmărească luptele dintre gladiatori cu ajutoul unor smaralde lustruite. Smaraldele folosite în acest scop sunt considerate de unii că reprezentând o formă premergătoare, mai opulentă și chiar ambiguă, a ochelarilor de soare efectivi.     

Motivele pentru care împăratul Nero alegea să folosească smaraldele lustruite nu sunt unele limpezi, unii istorici fiind de părere că fie se proteja de lumina soarelui, fie vederea sa la distanță nu era una prea bună. Însă, oricare era motivul real, este aproape sigur fapul că acestea nu ofereau un rezultat vizual prea clar.    

Ochelarii de protecție ai inuiţilor    

Inuiţii, popor din regiunile arctice ale Siberiei și Americii de Nord, au creat acum aproximativ 2000 de ani o formă de ochelari de protecție. Rolul acestora era acela de a îi proteja de razele soarelui, precum și de a îi preveni de orbirea cauzată de lumina reflectată în zăpadă.     

Acești ochelari de protecție erau fabricați atât din lemn, cât și din oase și aveau în partea din față mici găuri pentru a limita astfel cantitatea de lumină care ajungea la nivelul ochilor. Conform unor cercetări moderne, această metodă pare să fi fost una eficientă.    

Folosirea geamurilor din cuarț fumuriu de către chinezi    

De asemenea, în secolul al XII-lea sau chiar mai devreme, informații concrete nefiind găsite până în acest moment, în China erau folosite geamuri plate din material de cuarț fumuriu. Acestea nu aveau putere de corectare a vreunei afecțiuni și nici vreo putere mare împotriva razelor solare, dar erau folosite pentru a preveni apariția orbirii. Modele asemănătoare de ochelari de soare erau folosite și de către judecători în cadrul sălilor de judecată din China cu scopul de a își ascunde expresiile faciale în momentul în care interogau martorii.    

Primii ochelari creați special pentru protecția solară    

Ochelarii care aveau rolul precis de a oferi protecție solară au fost purtați pentru prima data în Veneția, Italia, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea. Acești ochelari erau denumiți Ochelarii Goldoni, denumire adoptată după numele dramaturgului Carlo Goldoni, care i-a promovat în fața întregii lumi.    

Astfel de ochelari erau purtați cel mai frecvent de către gondolierii care lucrau pe acele canale însorite din Veneția și care aveau nevoie de protecție a ochilor.    

Ochelarii de soare pe plajele din Atlantic City    

Primele exemple de ochelari de soare care aveau prețuri accesibile, putând astfel să fie purtați de mai mulți oameni, au fost create de Foster Grant. Începând cu 1929, acesta vindea ochelarii persoanelor care veneau în vizită pe plajele din Atlantic City.      Ochelarii de soare erau fabricați din celuloid, un material plastic solid, și erau promovați apoi de către diverse celebrități de la Hollywood. Astfel, ochelarii de soare au devenit în mod rapid un reper în modă.   

Ochelarii de soare  Aviator și Polaroid    

Modelul de ochelari de soare Aviator a apărut în timpul celui de-al doilea război mondial. Atunci, organizațiile militare au proiectat ochelari speciali care să ajute piloții prin îmbunătățirea vederii, dar și reducerea orbirii la altitudinile mari. Corpul aerian al armatei din SUA a apelat la ajutorul producătorului de ochelari Bausch & Lomb care, în 1939, a creat renumitul brand de ochelari Ray-Ban Aviator.     

Cunoscuți de asemenea în mare măsură, ochelarii de soare Polaroid au apărut în anii 1930 în Massachusetts, în Statele Unite ale Americii. Polaroid a aplicat pe lentilele ochelarilor un filtru special pentru a elimina efectul de orbire cauzat de lumina solară și pentru a spori astfel vizibilitatea. Acest lucru era de ajutor în timpul desfășurării unor activități precum condusul mașinii, ciclismul sau schiatul, făcând practicarea acestora mult mai sigură și confortabilă.     

Alegerea corectă a ochelarilor de soare    

În ziua de azi, când razele soarelui au devenit tot mai puternice și chiar dăunătoare, este absolut necesară protejarea ochilor în timpul expunerii la soare. În acest mod vei putea evita apariția unor afecțiuni precum cataracta sau chiar pierderea vederii.     

Încă din anii 1970 mai multe țări din Statele Unite ale Americii și din Europa au adoptat anumite standarde pentru protecția ochelarilor de soare împotrivă radiațiilor ultraviolete.     

Nu uita că în momentul în care îți alegi următoarea pereche de ochelari de soare să acorzi atenție calității lentilelor acestora. Încă din vremuri îndepărtate oamenii au încercat să își protejeze cât mai mult ochii prin tot felul de metode, iar acum, când noi avem la dispoziție atâtea variante, este păcat să nu le alegem pe cele care ne sunt cel mai benefice.         


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*